Scriitorul Mihai Vişoiu

Mihai Vişoiu

Acasă       Cărţi       Critică       CV       Fotogalerie       Contact

Lansare de carte la Salonul literar „Axis libri”: „Moartea dinaintea morţii”, de Mihai Vişoiu

Despre scriitorul Mihai Vişoiu s-au spus foarte multe vorbe de preţ ale limbii române. Cum să te-ncumeţi să mai spui ceva nou, când se bucură de preţuirea atâtor condeie de valoare ale literaturii contemporane? De altfel, prezenţa în sală spune totul! Şi totuşi… Citind ultima sa carte, volumul de proză „Moartea dinaintea morţii”, nu poţi să nu descoperi arta cu care autorul operează, ne mărturiseşte şi se mărturiseşte pentru alţii. Este o epică mozaicală, însumând pagini consistente de proză scurtă, de un realism adesea dur, dar şi mici tablete, pilule şi secvenţe de viaţă concentrată, care scapă oricărei clasificări.

Găsim aici pagini admirabile în care palpită viaţa şi moartea deopotrivă. Este o „lume a dinţilor strânşi şi a duşmăniilor transmise din tată-n fiu”, „o lume a celor învinşi”, după cum însuşi scriitorul Mihai Vişoiu mărturiseşte. Dar dincolo de austeritatea şi de dramatismul celor evocate, nu putem ignora naturaleţea, spontaneitatea, sinceritatea frustă în comentariul distilat a ceea ce se întâmplă în jur. Unele pagini sunt izbucniri de o clipă ale unor lungi acumulări, care sună ca o lovitură îndesată a unei mănuşi de box (preocupările de altădată nu se uită), altele sunt simple frânturi de gând şi de suflet în care simţi farmecul picurat al unei fragile tristeţi şi în care se strecoară şi speranţa de mai bine, de mai frumos.

E o carte în care se aud tăcerea celor care suferă, liniştea celor care muncesc, geamătul celui ce moare şi ţipătul celui ce se naşte şi în care un petic de viaţă ne dezvăluie viaţa întreagă. Cum ai putea să treci peste pagini ca „Dragoste mare cât o cruce” sau „Se moare câte puţin”, „Sângele mamei”, dar şi superba definiţie colectivă din „Noi” sau amara constatare din „El”, pagini care arată forţa epică a autorului, dar şi puterea de persuasiune a textului. Citind cartea lui Mihai Vişoiu, îmi vine în minte memorabila frază a lui Jules Renard, „Proza trebuie să fie un vers care nu încape în rând”.

Îl felicit sincer pe scriitorul Mihai Vişoiu şi vă invit la lectura cărţii!

Aurelia VOINESCU
Weekend Magazin, săptămâna 11-17 noiembrie 2011


Moartea dinaintea morţii. Roman plus proză scurtă
Dragoste mare cât o cruce. Proză scurtă Altarul durerii. Trei romane: 1. Mihai Leu î n altarul durerii, 2. Spovedania unui î nvingător: voievodul ringului românesc, Leonard Dorin Doroftei, 3. Campionul î nvinşilor (poporul român!)
Viaţă cu lupi, bani şi moarte. Proză scurtă
Scârba. Roman-jurnal de Mihai Vişoiu
Death before Death. A Novel plus Short Stories by Mihai Vişoiu
A Love as Big as a Cross. Short Stories by Mihai Vişoiu The Altar of Pain: 3 Novels: 1. Mihai Leu on the Altar of Pain; 2. A Winner's Confession: Leonard Dorin Doroftei; 3. The Champion of the Defeated. By Mihai Vişoiu
Life with Wolves, Money, and Death. Short stories by Mihai Vişooiu
Self Disgust. A Bildungsroman by Mihai Vişoiu

© 2014 eLiteratura. Toate drepturile rezervate. Pentru informaţii despre cărţile scriitorului Mihai Vişoiu: info@mihaivisoiu.ro. Pentru informaţii privind acest site: webmaster@mihaivisoiu.ro.